ZAPACH LATA...CHLEB ROZMARYNOWY Z TORTOWNICY...
...lato rozgościło się na dobre...jest takie jak lubimy, ciepłe, słoneczne i leniwe...czekaliśmy w końcu cały rok na długie dnie i świeże owoce...na poranny spacer po ogrodzie w samej tylko koszulce, kwitnące róże i ciepłe wieczory przy winie...i zapachy...zdecydowanie lato to czas czarowania zapachami kwiatów, ziół, pól i wszelkich dobrodziejstw które tam rosną...jestem bardzo na zapachy wrażliwa i lubię mieć je wokół siebie, nie tylko na łazienkowej półce, ale też w ogrodzie i na talerzu:)...tak, tak...jedzenie to zapach...
...świeży chleb pszenny, bardzo prosty w wykonaniu, pachnący letnim świeżym rozmarynem...nic więcej do szczęścia nie będzie Wam potrzebne...
SKŁADNIKI:
7 g suchych drożdży ( czyli jedno opakowanie -ja używam Dr.Oetkera)
2 szklanki ciepłej wody
1 płaska łyżeczkę soli
4 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
oliwa z oliwek
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
kilka gałązek rozmarynu do dekoracji
WYKONANIE :
CZAS: OK 2 I PÓŁ GODZINY
Wymieszaj drożdże i ciepłą wodę w dużej misce. Dodaj jedną szklankę mąki i sól. Dokładnie zamieszaj. Następnie powoli dodawaj pozostałą mąkę i suszony rozmaryn ciągle mieszając ciasto. Po dokładnym wyrobieniu, przykrywamy ciasto płócienną ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę. Formę do chleba, czyli tortownicę wysmaruj oliwą i posyp mąką. Przełóż do niej wyrośnięty chleb, posyp go mąką i pozwól jeszcze 20-30 minut wyrastać. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Wyrośnięty chleb skrop paroma kroplami oliwy, nożem wytnij na nim duży znak "x", posyp gruboziarnistą solą i gałązkami świeżego rozmarynu. Chleb pieczemy ok 35-40 minut, do uzyskania brązowego koloru skórki:)
Przepis pochodzi ze strony bakerbettie.com
...świeży chleb pszenny, bardzo prosty w wykonaniu, pachnący letnim świeżym rozmarynem...nic więcej do szczęścia nie będzie Wam potrzebne...
SKŁADNIKI:
7 g suchych drożdży ( czyli jedno opakowanie -ja używam Dr.Oetkera)
2 szklanki ciepłej wody
1 płaska łyżeczkę soli
4 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
oliwa z oliwek
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
kilka gałązek rozmarynu do dekoracji
WYKONANIE :
CZAS: OK 2 I PÓŁ GODZINY
Wymieszaj drożdże i ciepłą wodę w dużej misce. Dodaj jedną szklankę mąki i sól. Dokładnie zamieszaj. Następnie powoli dodawaj pozostałą mąkę i suszony rozmaryn ciągle mieszając ciasto. Po dokładnym wyrobieniu, przykrywamy ciasto płócienną ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę. Formę do chleba, czyli tortownicę wysmaruj oliwą i posyp mąką. Przełóż do niej wyrośnięty chleb, posyp go mąką i pozwól jeszcze 20-30 minut wyrastać. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Wyrośnięty chleb skrop paroma kroplami oliwy, nożem wytnij na nim duży znak "x", posyp gruboziarnistą solą i gałązkami świeżego rozmarynu. Chleb pieczemy ok 35-40 minut, do uzyskania brązowego koloru skórki:)
Cześć i czołem:)
Agnieszka
Przepis pochodzi ze strony bakerbettie.com
Komentarze
Prześlij komentarz