Sałatka z buraków, rukoli i sera feta...


...wspaniała...zdrowa...kolorowa...
...sałatka którą pokochacie od  pierwszego kęsa...niby klasyka ale czyż to właśnie nie klasyka jest ponadczasowa?

...o walorach zdrowotnosciowych nawet nie wspomnę...
...po prostu musicie ja zrobić...jako dodatek do obiadu, samodzielne danie ( bardzo niska kaloryczność!) lub dodatek do grilla i przyjęcia...

SKŁADNIKI:
6 niedużych buraków
pudełko fety( kupuję już pokrojoną w kostki)
2 łyżki pestek z dyni
pół opakowania rukoli
 2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól,  pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka musztardy

Buraki pieczemy owinięte w folię aluminiową w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny ( należy sprawdzić czy są miękkie i ewentualnie dopiec do miękkości). Po wystygnięciu, buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry na tarce. Odrobinę solimy i  skrapiamy octem balsamicznym. Odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie wykonujemy sos: dokładnie mieszamy oliwę,  czosnek, musztardę,  zioła oraz sól i pieprz.
Pestki z dyni prażymy na suchej patelni.
Do dużej miski wsypujemy kolejno rukolę, buraki, fetę, ziarna dyni. Całość polewamy sosem,  mieszamy. Możemy ewentualnie doprawić do smaku jeżeli istnieje taka potrzeba.

...klasyka smaku, klasyka prostoty:)
...dla mnie rewelacja,  a dla Was?





Pozdrawiam
Agnieszka:)




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty