Domowa granola...najlepsza na śniadania:)

...w naszym domu a w zasadzie w kuchni, czytanie składów produktów to nie jakiś wymysł czy przykry obowiązek ale standard...często, niestety, okazuje się że nawet najzdrowsze, najlepiej wyglądające produkty nafaszerowane są dziwnie brzmiącym chemikaliami,  syropami czy słodzikami...i w zasadzie czym bardziej produkt reklamowany jest jako fit, bio, light i tym podobne, tym dziwniejsze nazwy składników ma w nazwie...już dawno się przekonaliśmy ze wiele z tych produktów możemy wykonać sami i być prawie 100% pewni tego co jemy... używamy już ekologicznych jaj, eko mąki i jogurtu ( ten robimy sami)  oraz masła,  sami pieczemy chleb...niby dużo a jakby wciąż mało...nie da się jednak samodzielnie wyprodukować wszystkich warzyw, owoców,  ryb i mięsiwa (męska część domowników to zatwardziali mięsożercy :( )...i wtedy muszę jednak zaufać producentom...są jednak takie produkty jak właśnie granola, której sklepowy smak i jakość nigdy nie dorówna tej domowej...a śniadania z granolą, to mój rytuał...pięć łyżek jogurtu naturalnego i pięć łyżek granoli,  do tego pół banana lub kiwi, garść truskawek lub malin i ładuję energię potrzebną na dobry start w nowy dzień...a wykonanie takiej granola jest dziecinnie proste...bardzo mocno namawiam Was do zrobienia, spróbujcie raz a już nigdy nie kupicie jej w sklepie...granola, to  taki produkt, w którym można samodzielnie dobierać  składniki w zależności od upodobań,  wiec za każdym razem możecie zrobić inny jej smak...takie papu lubię:):):)

SKŁADNIKI :
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki kokosu
1/2 szklanki ziaren słonecznika
2 łyżki jagód goi
kilka suszonych moreli
2 łyżki rodzynek
1/2 szklanki orzechów lub migdałów
2 łyżki miodu
2 łyżki masła lub oleju kokosowego
2 łyżeczki cynamonu
...i inne składniki według Waszego uznania...ja robię według  składu tak jak powyżej...

W jednej misce mieszamy owies, rodzynki, kokos, drobno posiekane orzechy lub migdały. W kubeczku podgrzewamy masło, odstawiamy na moment i mieszamy z miodem. Następnie wlewamy płyn do miski z suchym i składnikami,  dodajemy cynamon. Bardzo dokładnie mieszamy całość,  tak żeby nie było suchych składników. Wysypujemy równomiernie mieszankę na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 150 st. około 15 minut. Po tym czasie mieszamy całość drewnianą łyżka i ponownie podpiekamy ok.  10-15 min. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i dodajemy rodzynki, jagody i posiekane suszone morele. Przesypujemy granolę do pojemnika dopiero po całkowitym wystygnięciu mieszanki.

:)








                                               ...udanego nowego tygodnia:)
                                                                Agnieszka

Komentarze

Popularne posty