CHLEB OWSIANY Z ŻURAWINĄ...



...nie wiem czy dobrze robię,  znowu na tapecie ostatnio u mnie przepisy i gotowanie...a przecież wiosnę mamy! Trzeba zadbać o linię i formę i zdrowie przede wszystkim...no ale jak się obejść bez chlebka?...ach! Takie to trudne:(
Dlatego, jak już chleb, to tylko zdrowy czyli mało kaloryczny ( na ile to możliwe) z wieloma składnikami odżywczym i czyli owies i ziarna, a wszystko w chrupiącym cieście razowym...
Pieczemy?  No to start! ...:

SKŁADNIKI:
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży czyli 7 g
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki żurawiny

Do posypania:
masło do posmarowania formy
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka ziaren słonecznika lub dyni


Do wody wsypujemy cukier, drożdże oraz płatki, dokladnie mieszamy i pozostawiamy na ok 10-20 minut. Następnie dodajemy mąki i sól oraz siemię i żurawinę. Dokładnie zagniatamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 godzinę). Formę keksówkę smarujemy masłem, wsypujemy otręby. Wkładamy ciasto do formy i znowu pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. Wierzch ciasta posypujemy ziarnami słonecznika lub dyni. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na ok 190 stopni i pieczemy 50 minut lub do suchego patyczka. Po zostawiamy chlebek do wysuszenia na kartce. 

Smacznego!



...my go uwielbiamy:) spróbować warto:)
Pozdrawiam
Agnieszka

Komentarze

Popularne posty