Orzechowe ślimaki z ciasta filo...





...niespodziewanie znalazłam to ciasto w jednym z bardzo polarnych u nas dyskontów...normalnie, bardzo ciężko je kupić,  no chyba że w delikatesach Alma...a tu proszę,  miła niespodzianka...ciasto filo jest u nas mało znane, a szkoda...jest kruche, delikatne i świetnie komponuje się na słodko i na słono...

...ciasto pochodzi z Grecji, piecze się je dokładnie tak samo jak ciasto francuskie...osobiście kojarzy mi się właśnie z kuchnią bałkańską  i arabską, delicje oblane miodowym sosem, delikatnie trzeszczące w ustach, nieziemsko słodkie...w takiej wersji polecam Wam je dzisiaj....

...orzechowe ślimaki...

Składniki:

opakowanie ciasta filo
150 g masła
200 g zblendowanych orzechów włoskich
3 łyżki brązowego cukru

Polewa:

4-5 goździków
150 g cukru
kawałek kory cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
160 ml wody
1 łyżeczka cynamonu w proszku

Najpierw przygotowujemy sos. Wszystkie składniki umieszczamy w małym garnku i podgrzewamy do wrzenia. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok 15 minut, następnie ściągamy z palnika.
Roztapiamy masło. Rozkładamy delikatnie ciasto filo. Każdy arkusz przekrajamy na pół i każdą połówkę smarujemy roztopionym masłem.  Na  każdy kawałek ciasta, wzdłuż dłuższego boku rozkładamy ok 2 łyżki przygotowanej orzechowej mieszanki ( orzechy wymieszane z cukrem). Zwijamy każdy kawałek w rulon a następnie delikatnie "wykręcamy" i zawijamy w ślimaka.  Kładziemy na blaszce wysmarowanej masłem. Postępujemy  tak z kolejnymi kawałkami ciasta. Przed pieczeniem smarujemy pozostałym roztopionym masłem i pieczemy w temperaturze 180 st przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy ślimaki przygotowaną polewą i pozostawiamy do ostygnięcia.
...chrupiemy...uwaga!!! Uzależniają:)






...buziam zaglądaczy:)
Agnieszka


Komentarze

Popularne posty