Czy brukselka pochodzi z Brukseli? ... zdrowe danie z makaronem...

...w dzieciństwie nie darzyłam jej zbytnią sympatią,  jak pewnie wielu z Was:) dopiero w dorosłości doceniłam jej walory smakowe,  wartości odżywcze no i dowiedziałam się że to śmieszne warzywo z rodziny kapustowatych pochodzi właśnie z Belgii...wiec jej nazwa to nie zbieg okoliczności:)...
...brukselka to popularne warzywo w Europie zachodniej, co wcale nie dziwi, biorąc pod uwagę wartości witaminowe i minerały które zawiera...można by długo wymieniać: witamina A, B1, B2, B6, C, E, H i K!...prawda że sporo?  Co więcej witamy ny C jest w niej znacznie więcej niż w popularnej cytrynie...
...inne skarby ukryte w brukselce to potas, magnez, cynk, białko i kwas foliowy...
...ta mała, zielona kuleczka nazywana jest rośliną młodości - zawiera silne przeciwutleniacze...no i jeszcze jedna cenna wartość,  mianowicie kalorie :)... - tylko 30 kcal w 100 gramach...
...nic tylko gotować,  delektować się i chudnąć:)...




...ciekawe i szybkie danie,  połączenie wspomnianej brukselki z makaronem i orzechami...do tego całość przygotowana na klarowny maśle...

Składniki:
6 łyżek masła
40 dkg makaronu muszelki
1/2 kubeczka orzechów laskowych zmielonych
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
50 dkg brukselki
5 łyżek startego parmezanu
sól i pieprz

Zaczynamy od sklarowania masła. W małym garnuszku roztapiamy masło,  mieszając od czasu do czasu, aż masło nabierze złotego koloru. Zdejmujemy z palnika, przelewamy do miseczki.
Makaron gotujemy al dente,  zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić i odstawiamy.
W czasie gdy gotuje się makaron, podsmażyć orzechy- około 5-7 minut. Następnie wsypujemy je na ręcznik kuchenny i energicznie pocieramy ściągając z nich skórkę.  Następnie grubo mielimy orzechy,  odstawiamy.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę,  dodajemy posiekany czosnek i cebulę i smażymy około 2 minuty. Dodajemy przekrojone w ćwiartki brukselki i smażymy około 7 minut aż do uzyskania miękkości.   Potem mieszamy z makaronem i orzechami. Całość polewamy sklarowania wcześniej masłem i podgrzewamy jeszcze około 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy parmezanem. Podajemy na ciepło...:)

...prawda że szybkie?
...spróbujcie tez jak smakuje...polecam...






...ściskam ciepło...
Agnieszka:)

Komentarze

Popularne posty