Biscotti z żurawiną i pistacjami...

...włoskie ciasteczka idealne do kawy lub herbaty...delikatnie chrupiące, słodkie...nie suchary chociaż suche...:)
...biscotti to ciasteczka podwójnie wypiekane...jednak ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie...
...właśnie upiekłam porcję na spotkanie z koleżankami...spróbujcie i Wy...można je przechowywac w szczelnym pojemniku do dwóch tygodni, czyli nie trzeba ich zjadac od razu;)...jednak "konia z rzędem" dla tego u kogo wytrzymają choćby kilka dni ...:)

Składniki:
125 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub w zastępstwie cukier wanilinowy)
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki żurawiny
1/2 szklanki pistacji
pół tabliczki białej czekolady ( roztopionej)

Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
W dużej misie ucieramy masło z cukrem. Dodajemy powoli jajka, wanilię a następnie powoli dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Dodajemy żurawinę i drobno posiekane pistacje. Dokładnie mieszamy.
Na przygotowanej wcześniej blaszce układamy ciasto podzielone na dwie części. Z każdej układamy wałek około 30 cm i na pół cm gruby. Pieczemy przez 25 minut. Po wyjęciu z pieca i ostygnięciu, ciasto kroimy piłką na 1 cm kawałki -kromeczki. Kawałki układamy na blaszce i ponownie zapiekamy 7-10 minut. Po tym czasie odwracamy kromeczki na drugą stronę i jeszcze raz podpiekamy ok 7-10 min. Po ostygnięciu ciasteczek polewamy je roztopioną na parze białą czekoladą.








pozdrawiammmmniam...
Agnieszka

Komentarze

  1. Aguś - dasz wiarę, że weszłam tu dzisiaj tylko po to, by JESZCZE RAZ spałaszować wzrokiem te ciasteczka? No muszę je upiec! Wyglądają obłędnie.
    I... tak żałuję, że nie mogłam dołączyć wieczorem do Ciebie... ech... ta odległość.

    M.S.

    OdpowiedzUsuń
  2. upiekę w kolejny weekend ! wyglądają bosko :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty