Gruszkowo - żurawinowe crumble...
Mój urlop już niestety na półmetku. Wszystko co dobre, miłe i przyjemne zbyt szybko mija. Za oknem zima przypomniała sobie o swoim istnieniu i zamiast wymarzonego przedwiośnia mamy śnieżyce, zwieruche i ciągle odśnieżanie czyli fitness na świeżym powietrzu. Wyjście z domu nie należy do przyjemności, nawet pies ma problem z załatwianiem swoich potrzeb bo pokrywa śnieżna jest grubsza , a raczej wyższa niż mierzy mój york:) i nie widać światełka w tunelu kiedy ten zimowy armagedon się skończy.
... Tymczasem w naszej kuchni pieczemy cudownie aromatyczne crumble z gruszkami i żurawiną. Crumble to nic innego jak kruszonka, i najlepiej smakuje podana na ciepło. Jest idealna na zimowe i jesienne wieczory.
SKŁADNIKI:
3 duże gruszki
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki suszonej żurawiny
1/3 szklanki cukru
3 łyżki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
pół kostki miękkiego masła
pół łyżeczki cynamonu
1 szklanka płatków owsianych
szczypta soli
opcjonalnie: lody waniliowe lub polewa czekoladowa
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. W dużej misce mieszamy obrane i pokrojone w grubą kostkę gruszki, żurawinę, sok z cytryny oraz brązowy cukier. Równomiernie rozkładamy do 6 kokilek.
W innej dużej misce przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy masło z cukrem, następnie dodajemy płatki, cynamon i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy aż do powstania miękkich grudek którymi przykrywamy owoce przygotowane wcześniej w kokilkach. Zapiekamy w piekarniku około 25 min lub do złotego koloru. Po tym czasie studzimy ok 30 minut i podajemy polane czekoladą lub z gałką lodów waniliowych.
Niebo w gębie:) uzależniające...
... Tymczasem w naszej kuchni pieczemy cudownie aromatyczne crumble z gruszkami i żurawiną. Crumble to nic innego jak kruszonka, i najlepiej smakuje podana na ciepło. Jest idealna na zimowe i jesienne wieczory.
SKŁADNIKI:
3 duże gruszki
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki suszonej żurawiny
1/3 szklanki cukru
3 łyżki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
pół kostki miękkiego masła
pół łyżeczki cynamonu
1 szklanka płatków owsianych
szczypta soli
opcjonalnie: lody waniliowe lub polewa czekoladowa
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. W dużej misce mieszamy obrane i pokrojone w grubą kostkę gruszki, żurawinę, sok z cytryny oraz brązowy cukier. Równomiernie rozkładamy do 6 kokilek.
W innej dużej misce przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy masło z cukrem, następnie dodajemy płatki, cynamon i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy aż do powstania miękkich grudek którymi przykrywamy owoce przygotowane wcześniej w kokilkach. Zapiekamy w piekarniku około 25 min lub do złotego koloru. Po tym czasie studzimy ok 30 minut i podajemy polane czekoladą lub z gałką lodów waniliowych.
Niebo w gębie:) uzależniające...
Zostawiam uściski
Agnieszka:)
Apetycznie wygląda....:)
OdpowiedzUsuńMagda ;)