Kruche maślane rogaliki z różą...
...i oczywiście ciasteczka muszą być z nadzieniem...najlepiej z wyrazistym nadzieniem takim jak mak lub konfitura...różana!...
...to że ubóstwiam róże to już wiecie, ale o uwielbieniu do różanej konfitury jeszcze nie pisałam:)...
...niestety, konfitury z róży nie robię sama...kupuję jak najbardziej domowe i ekologiczne, swojskie i pachnące...
...za to rogaliki to nasza robota...piszę celowo nasza bo zrobienie ich jest wręcz dziecinnie proste i robi je moja nieletnia, młoda, cukierniczka czyli moja córka:)...
...zjadają wszyscy...
...i muszę się bardzo pogimnastykowac żeby uchowały się do świąt:)...
...zapraszam do pieczenia...
SKŁADNIKI:
2 i pół szklanki mąki
200g masła
2 żółtka
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka gęstej śmietany
dowolna konfitura owocowa lub nadzienie makowe
Wszystkie składniki na ciasto ( oprócz konfitury:)) dokładnie zagniatamy, następnie owijamy w folię spożywcza i co najmniej na 1 godzinę wkładamy do lodówki. Odpowiednio schłodzone ciasto dzielimy na kawałki i każdy z nich dokładnie wałkujemy na grubość ok 2-3 mm, dokładnie podsypując mąką. Do wycięcia równego koła wykorzystujemy mały talerz i od niego wycinamy kształt z ciasta. Następnie każde wycięte koło dzielimy na 8 lub 6 trójkątów ( tak jak pizzę) , na środek każdego trójkąta nakładamy pół łyżeczki konfitury lub nadzienia makowego i zwijamy rogaliki począwszy od szerokiej strony ku wąskiej. Formujemy rogaliki w podkówkę. Z winiety rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st, do uzyskania złotego koloru.
Po wystygnięciu rogaliki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
...pycha...prawda?
PS. ...jak pisałam wyżej, moje rogaliki są naprawdę małe...mają około 3 cm:)...jeżeli chcecie zrobić trochę większe rogaliki, użyjcie do wycięcia koła z ciasta dużego talerza:)
Pozdrawiam słodko...
Agnieszka
Komentarze
Prześlij komentarz