Zebra z klasą czyli pyszny sernik...
...kto upiekł to ciasto? - zapytała moja teściowa...
...ty Agnieszka?
...tak, ja, mamo... - odpowiadam
...niemożliwe, myślałam że to od jakiegoś cukiernika....
:):):)
...jeden z najlepszych serników, lekki, puszysty, wyśmienity...bardzo czekoladowy, tak jak lubię...wychodzi zawsze i wszędzie, jest prosty do zrobienia nawet dla rozpoczynających swoją przygodę w kuchni...
...jedno z ulubionych ciast mojej rodzinki ...lubię je robić właśnie teraz ze względu na częste wizyty przemiłych gości:) nigdy mnie nie zawiódł:)...
SKŁADNIKI:
Na spód ciasta:
150 g ciemnych herbatników
75 g roztopionego masła
Na masę serową:
1 kg zielonego twarogu dobrej jakości
20 dkg cukru
1 cukier wanilinowy lub łyżka esencji waniliowej
4 jaja
2 budynie waniliowe
250 ml kwaśnej śmietany
1 gorzka czekolada 70 %
2 czubate łyżki kakao
Na polewę:
1 tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady
100 ml słodkiej śmietanki
Wykonanie
Herbatniki i roztopione masło mieszamy w malakserze i wsypujemy na wyłożona papierem okrągłą formę do ciasta o średnicy ok 24 cm. Wylepiamy i wkładamy do lodówki.
Żółtka oddzielamy od białek. Miksujemy żółtka z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy śmietanę, twaróg i budynie, ciągle miksując.
W innym naczyniu miksujemy białka na sztywno i dodajemy do masy serowej. Całość dzielimy na pół ( przyznaję że zawsze mam problem z dwoma równym polowami :) ) i do jednej połowy dodajemy kakao i roztopioną w kapieli wodnej czekoladę. Dokładnie miksujemy.
Na wyciągnięty z lodówki herbatnikowy spód wylewamy kolejno, centralnie na środek 3 łyżki masy białej i na to 3 łyżki masy czekoladowej , naprzemiennie, aż do wyczerpania obu mas.
Pieczemy w temperaturze 170 st przez godzinę i 15 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto do ostygnięcia.
W kapieli wodnej rozpuszczamy druga tabliczkę czekolady i dodajemy do niej śmietankę. Mieszamy. Powstałą w ten sposób polewą dekorujemy ciasto. Można posypać mielonymi orzechami.
Voila:)
Zapraszam do pieczenia...
Pozdrawiam łasuchów...
Agnieszka
Komentarze
Prześlij komentarz