Złote mleko...
...najgorsze juz za nami, i mimo że cieszę się jak małe dziecko, rozglądam się i czytam , poszukuję różnych sposobów na zdrowie moje i mojej rodziny...
...szukam tych sposobów wszędzie ale chyba najbardziej w naturze...bo na świecie nie ma nic doskonalszego niż matka natura...tylko trzeba się rozejrzeć i można zobaczyć ile daje nam możliwości dbania o siebie i o nasze zdrowie...
...temat starych i naturalnych sposobów leczenia jest zresztą stary jak świat... nasi pradziadowie obserwując naturę nauczyli się z niej czerpać to co najlepsze, najskuteczniejsze...dopóki nie pojawiła się chemia...i to nie tylko w leczeniu, w innych dziedzinach naszego życia również, a to niekoniecznie jest dla nas zdrowe...
...dzień coraz krótszy, już tęsknimy za słońcem...na zewnątrz mglisto i chłodno...wokół katary i przeziębienia w szkole, pracy, sklepie...
...dzisiaj polecam prosty sposób na zachowanie odporności, przeciwdziałanie zapaleniom i grypom, bólom głowy a nawet depresji! ...jego źródłem jest sama natura, a dokładniej dwa korzenie : imbir i kurkuma...
...przepis znalazłam przypadkiem podczas przeszukiwania internetu i stron medycznych powiązanych z wypadkiem i obrażeniami mojego M...trafiłam na stronę internetową amerykańskiej lekarki Amandy Rose, która opierając się na wielu badaniach naukowych udowadnia lecznicze właściwości kurkumy i imbiru...tworzy złote mleko które ma działania lecznicze w wielu schorzeniach, największe właśnie w podnoszeniu naszej odporności na infekcje i wirusy...
...dlatego polecam szczególnie w okresie jesienno-zimowym, po przebytych chorobach, zabiegach, w obniżonej odporności...
...oczywiście, nie jestem lekarzem, dlatego proszę nie traktować mojego posta jak porady medycznej lub znachorskiej...traktuję podany przepis w kategoriach ciekawostki medycyny naturalnej i sama go w tej chwili na sobie testuję...i mam nadzieję podnieść odporność całej mojej rodzinki...mleko jest smaczne, bardzo orientalne...
SKŁADNIKI: ( porcja dla jednej osoby)
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki kurkumy*
1/3 łyżeczki imbiru*
niewielka szczypta czarnego pieprzu ( opcjonalnie)
miód do posłodzenia ( opcjonalnie, jednak mi bardziej smakuje z 1 łyżeczką)
Mleko podgrzewamy na średnim ogniu, nie doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy kurkumy i imbiru oraz pieprz. Mieszamy, stale podgrzewajac ok 2-3 minuty. Następnie zdejmujemy mleko z pieca, przykrywamy i czekamy ok 10 minut aż ostygnie i dopiero dosładzamy miodem ( pamiętamy ze w wysokich temperaturach miód traci swoje również lecznicze właściwości). Pijemy na ciepło.
* w podanym przepisie można użyć surowych startych korzeni, w takich samych ilościach...
Pozdrawiam, bądźcie zdrowi...
Agnieszka 🐏
Komentarze
Prześlij komentarz