Ciasto drożdżowe z winogronami...
...lubimy miec zawsze coś do kawy...tak po prostu, zwyczajnie...lubimy razem usiąść, pogadać jak minął dzień, jak się czujemy, jakie mamy plany...po prostu...
...mimo tego co się stało i się nie odstanie, razem siadamy przy kawie i gadamy...po prostu...
...jak będzie, jak z tego wyjdziemy, jak zatańczymy w Sylwestra, gdzie spędzimy wakacje...nic nam tego czasu razem nie zabierze...
...
...ponieważ czasu na kucharzenie miałam niewiele, zrobiłam szybkie i łatwe ciasto drożdżowe z winogronami i i czekoladą...
...szybkie to pojęcie względne przy ciastach drożdżowych bo wiadomo, musi swoje odstać żeby urosnąć, jednak nie ma przy nim zabawy... po prostu zagniatasz, czekasz, pieczesz i...smakujesz przy kawie...
...miłego rozmawiania...:)
Składniki:
25 dag mąki pszennej
8 łyżek cukru
200 ml letniego mleka
2 dag świeżych drożdży
3 łyżki roztopionego masła
20 dag ciemnych winogron
20 dag jasnych winogron
pół tabliczki czekolady deserowej
2 łyżki cukru mieszamy z 3 łyżkami mleka, drożdżami i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy zawiesine do mąki, dodajemy resztę cukru, mleko i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto i przykrywamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dobrze wyrabiamy na blacie posypanym mąką. Wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasto wciskamy odszypulkowane winogrona. Posypujemy rozdrobnioną czekoladą. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie pieczemy ok 40 minut w 200 st.C. lub do suchego patyczka...
Pozdrawiam wszystkich smakoszy...
Agnieszka
...dziękuję że trzymacie kciuki, jutro ciężki dzień...
Kolejny fajny przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję i trzymaj się.
Bea
Dziękuję Bea...ciasto jest smaczne i świetne również do mleka...
Usuńpozdrawiam...:)